Καλλιθέα Δράμας: «Το άναμμα της κούπας»

4

 

Γράφει ο Γιώργος Πασχάλης


Το άναμμα της κούπας είναι ένα έθιμο που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Καλλιθέα. Το νόημα του είναι η κάθαρση των ανθρώπων από τα διάφορα παραπτώματα για να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το Πάσχα με καθαρή την ψυχή. Επίσης, η φωτιά της κούπας, έχει το νόημα της κάθαρσης της φύσης από τα κακά πνεύματα.


 Η προετοιμασία

Οι νέοι του χωριού, μια εβδομάδα πριν από την Κυριακή της Τυρινής συγκεντρώνουν τα κλαδιά, μεταφέροντας τα από το βουνό και τα τοποθετούν σε μια μικρή αλάνα δίπλα από το σχολείο του χωριού. Εκεί στήνεται η «κούπα»! Την Κυριακή το πρωί, πηγαίνουν για το τελευταίο μάζεμα και προς το απόγευμα αρχίζει το τελικό στήσιμο της κούπας. Παράλληλα, οι γυναίκες του χωριού βράζουν σε ένα μεγάλο καζάνι την φασολάδα και σε ένα άλλο την γίδα, τα οποία θα προσφέρουν στους επισκέπτες. Άλλες, ετοιμάζουν γλυκά εδέσματα και τα προσφέρουν και αυτές με την σειρά τους σε αυτούς που θα έρθουν να δουν το έθιμο.


Η εκδήλωση

Το απόγευμα της Κυριακής πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, καταφθάνουν στην αυλή του σχολείου περιμένοντας την έναρξη της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ξεκινά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλλιθέας ‘’ΤΟ ΔΥΣΩΡΟ’’ ο οποίος μας παρουσιάζει χορούς του τόπου μας. Έπειτα, συνεχίζουν άλλοι σύλλογοι από γειτονικά χωριά μέχρι να δοθεί το σύνθημα για το άναμμα της κούπας. Μόλις οι άνδρες του χωριού ανάψουν με δάδες την κούπα, όλοι οι σύλλογοι ενώνονται και οδηγούν τον κόσμο προς την φλεγόμενη πλέον κούπα χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς μέχρι πρωίας.



Tags

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου